Aşı Lojistiğinde Soğuk Zincir Yönetimi
Soğuk zincir yönetimi, (+2°C ile +8°C arasında), ısıya dayanıklı olmayan (aşılar, serumlar, testler vb.) ürünler için, üretildiği zamandan kullanılıncaya kadar, sabit bir sıcaklık sağlamak amacı ile kullanılan tüm araçları içermektedir.
İçerik
- 1 Giriş
- 2 Tanım
- 3 Mevcut Araçların Değerlendirilmesi
- 4 Lojistik
- 5 Aktif Soğuk Zincir (Soğuk üretimi için malzemeler)
- 6 Sıkıştırma Ekipmanları
- 7 Absorpsiyon (Emilim) modelleri
- 8 Pasif Soğuk Zincir (Nakliye / depolama malzemeleri)
- 9 Yalıtımlı nakliye konteynerleri
- 10 Kurulum, Bakım ve Onarım
- 11 Nakliye, Gümrükleme ve Depolama
- 12 Aşı yönetimi
- 13 Dağıtım
- 14 Sıcaklık Kontrolü
- 15 Sonuç
- 16 Referans
Giriş
Soğuk zincir yönetimi, (+2°C ile +8°C arasında), ısıya dayanıklı olmayan (aşılar, serumlar, testler vb.) ürünler için, üretildiği zamandan kullanılıncaya kadar, sabit bir sıcaklık sağlamak amacı ile kullanılan tüm araçları içermektedir.
Soğuk zincir asla kırılmamalıdır. Aşılar sıcağa ve aşırı soğuğa duyarlıdır ve her zaman doğru sıcaklıkta tutulmalıdır. Her seviyedeki sağlık çalışanları, aşılar il ve ilçe seviyelerinde aşı depolarında saklanırken veya ilçeye ve köylere taşınırken ve aşılama oturumları veya turları sırasında kullanılırken soğuk zincirin korunmasından genellikle sorumludur. Tabi her geçen gün soğuk zinciri, tedarik zincirinin bir parçası olarak yönetmek, lojistik sorumluluğu haline geliyor.
Lojistik personeli bu malzemeleri hem kullanmak hem de yönetmek için eğitilmelidir. Bu, nakliyeyi, yakıtı, yedek parçaları vb. yönetmek için uygun ve etkin lojistik mekanizmalarına sahip olmayı kapsar. Eğitim olmazsa, program ciddi şekilde tehlikeye ve riske girecektir.
Tanım
Soğuk Zincir: Aşıların aşı nakliyesi, depolanması ve fabrikadan kullanım noktasına dağıtılması sırasında etkinliğini kaybetmemesi için, aşıların doğru sıcaklıkta tutulması adına düzenlenmiş ve kesinlikle periyodik olarak bakımı yapılmış bir buzdolabı, soğuk hava deposu, dondurucu ve soğuk kutular ağı olarak tanımlanabilir.
Mevcut Araçların Değerlendirilmesi
Soğuk zincir yönetiminin iki kategorisi vardır: ekipmanı yönetmek ve insanları yönetmek.
Günümüzdeki mevcut araçların değerlendirilmesi, aşağıdaki sorunları ortaya çıkarabilir:
- Yakıt, yedek parça ve yedek enerji kaynağı bulunmadığından soğuk zincirde sık sık bozulmalar;
- Periyodik bakım ve soğuk zincir rehabilitasyonu için planlama eksikliği;
- Aşı Flakon Monitörünün (VVM) bir yönetim aracı olarak yanlış kullanılması;
- Etkili soğuk zincir sistemine sahip olmayan kuruluşlarda acil durumlar için planlama eksikliği.
Bu problemler rutin aşılama hizmetlerinde iyileşmeyi yavaşlatmakta ve hastalığın ortadan kaldırılması ve ortadan kaldırılması çabalarını engellemektedir. Bu sorunları çözmek için, aşağıdakiler gereklidir:
- Soğuk zincirdeki sorunları ve nedenlerini tanımlamak;
- Bu nedenleri ortadan kaldırmak için belirli eylemlerde bulunmak;
- Aynı veya benzer sorunların tekrarını önlemek için yönetim sistemlerini güçlendirmek.
Lojistik
Hızlı bir lojistik değerlendirme, aşı dağıtım stratejisinin durumu ile birlikte saha düzeyinde malzeme ve aşı yönetimi durumunu belirleyebilir. Bu bilgilere dayanarak ve ülkenin coğrafyasını dikkate alarak, hangi seçeneğin kullanılacağına karar verebilir.
Seçilen bağışıklık kazandırma stratejileri ne olursa olsun, soğuk zincir yapısı iki seçeneğe dayanır: aktif soğuk zincir, ve pasif soğuk zincir.
Soğuk zincir yönetimi ile ilgili lojistik faaliyetlerden bazıları:
- Nakliye / Gümrükleme / Depolama;
- Aşı yönetimi;
- Yalıtımlı nakliye konteynerleri;
- Nakliye / Depolama malzemesi (pasif soğuk zincir paragrafına bakınız).
Aktif Soğuk Zincir (Soğuk üretimi için malzemeler)
Bunlar, su / buz veya kuru buz gibi herhangi bir faz değiştirici malzeme (PCM) kullanmayan aktif termal sistemleri kapsar. Bu sistemler, uygun ürün sıcaklıklarını korumak için termostatik kontrol ile birlikte bir enerji kaynağı ile çalışan mekanik veya elektrik sistemlerini kullanır.
Aktif soğuk zincirde kullanılan ekipman aşağıdaki gibi iki kategoriye ayrılır:
- Sıkıştırmalı buzdolapları / Dondurucular;
- Absorpsiyonlu buzdolapları / Dondurucular.
Sıkıştırma Ekipmanları
Bunlar en yaygın kullanılan modellerdir. Sadece elektrikle çalışırlar (220V / 110V veya bir batarya ile). Bu modeller az enerji kullanır, az bakım gerektirir, hızlı bir şekilde önemli miktarda soğuk üretir ve onarımı kolaydır. İstenilen sıcaklığı ayarlamak için bir termostat ile donatılmıştır. Bazı modellerde günde yalnızca sekiz saat enerji gerekir (“buzlu buzdolapları”).
Güneş modelleri sıkıştırma tipindedir (enerji kaynağı: güneş panelleri, batarya). Pahalıdırlar ve bakımları için uzmanlık bilgisi gerekir.
Not: Bu modeller yalnızca çevreye zararlı olmayan (ozon tabakası) bir HFC 134a soğutucu ile donatılabilir. Bu sadece sıkıştırma modelleri için geçerlidir, çünkü emme modelleri bir su / amonyak / helyum (veya hidrojen *) karışımı ile çalışır.
(*) Hidrojenin patlaması riski nedeniyle yerel olarak satın alınamaz.
Absorpsiyon (Emilim) modelleri
Enerji kaynakları: gazyağı, gaz, elektrik (ısıtma direnci). Daha fazla enerji kullanırlar ve daha fazla bakım gerektirirler. Daha az soğuk üretirler ve yavaşlar. Ancak, elektriğin mevcut olmadığı veya güvenilir olmadığı durumlar için uygundurlar.
Soğutma devresi kapalı olduğundan, gazla doldurulması veya bir sızıntı olması durumunda onarılması mümkün değildir. Ancak, bu modeller çok güvenilirdir.
Aşıları depolamak için kullanılan modeller, özellikle iyi yalıtılmıştır ve bir termostatı olmayan (en iyi bilinen üreticiler Sibir ve Electrolux’tür) gazyağı modeli dışında, sıcaklık dengeleyici bir cihazla donatılmıştır. Genişletilmiş Aşılama Programları için yaygın olarak kullanılırlar.
Evsel emme modelleri genellikle daha az yalıtılmıştır ve aşıları depolamak için, özellikle dış sıcaklık yüksek olduğunda (32 ° C’den yüksek) düşük bir sıcaklığın muhafaza edilmesi bazen zordur.
Yağla çalışan modellerin verimliliği yakıtın kalitesine bağlıdır. Tahliye ve filtreleme genellikle gereklidir. Düşük kaliteli yağlara rağmen çalışma verimliliğini artırmak için bazı brülörleri değiştirmek için bir kit mevcuttur.
Pasif Soğuk Zincir (Nakliye / depolama malzemeleri)
Bunlar, su / buz veya kuru buz gibi genel olarak faz değiştirme malzemelerini (PCM) kullanan pasif termal sistemleri içerir. Bu nakliye sistemleri en temel ve uygun maliyetlileridir. Kullanılan temel sistemlerden bazıları şunlardır:
- İl, ilçe ve bazen bucak düzeyinde dondurucular;
- Buzdolapları ve bazı bölgelerde, il, ilçe ve bucak düzeyleri için yeni su ceketli buzdolapları.
Bazı köylerde aşı saklama için buzdolabına erişilememektedir ve bu nedenle kullanımları:
- Aşı taşımak için her seviyede soğuk kutular;
- Aşılama seansı veya turu sırasında aşıları depolamak için aşı taşıyıcıları;
- Aşı taşıyıcısı kullanırken aşıları kapamak için izotermal paketleme / kontrol malzemeleri;
- Aşıları +2°C ile +8°C arasındaki bir sıcaklıkta tutmak için son çare olarak buz paketleri veya buzlar;
- Aşı buzdolabı ve soğuk kutular içindeki sıcaklığı ölçmek için bir termometre;
- Aşı buzdolabının sıcaklığının gün ve saatini gösteren bir çizelge. Tablo, sıcaklığı günde iki kez (sabah ve gece) kaydetmek için kullanılmalıdır.
Yalıtımlı nakliye konteynerleri
Yalıtımlı nakliye konteynerleri, gıdalar, ilaçlar ve kimyasallar gibi sıcaklığa duyarlı ürünleri taşımak için kullanılan bir ambalaj türüdür. Ürün kalitesini veya durumunu korumaya yardımcı olmak için soğuk zincirin bir parçası olarak kullanılırlar.
Yalıtılmış bir nakliye konteyneri şunlardan oluşturulabilir:
- “Termos” şişesine benzer bir vakum şişesi;
- Fabrikasyon termal battaniyeler veya astarlar;
- Bir soğutucuya benzer kalıplanmış genleşmiş polistiren köpük;
- Poliüretan, vb. gibi diğer kalıplanmış köpükler;
- Köpüklü plastik levhalar;
- Yansıtıcı malzemeler;
- Hava kabarcıklı veya diğer gaz dolgulu paneller;
- Diğer ambalaj malzemeleri ve yapıları.
Bazıları tek kullanım için tasarlanmıştır, bazıları ise tekrar kullanım için iade edilebilir. Bazı boş konteynerler nakliyeciye demonte olarak gönderilir, birleştirilir ve kullanılır, daha sonra iade nakliyesi için tekrar demonte edilir.
Yalıtımlı nakliye konteynerleri, bir ürünün tüm dağıtım döngüsü boyunca sıcaklığını kontrol eden ve belgeleyen kapsamlı bir soğuk zincirin parçasıdır. Kaplar aşağıdaki gibi bir soğutucu ile kullanılabilir:
- Kuru buz
- Jel paketleri (genellikle belirli sıcaklık aralıkları için formüle edilmiştir)
Bazı ürünler (donmuş et gibi) sıcaklık kontrolüne vb. katkıda bulunmak için yeterli termal kütleye sahiptir.
Sevkiyatının tamamı boyunca kabın içindeki sıcaklığı izlemek için genellikle bir sıcaklık veri kaydedici eklenir.
Etiketler ve uygun belgeler (iç ve dış) genellikle gereklidir.
Soğuk zincir boyunca çalışan personelin, bazı kontrollü gönderiler için gerekli olan özel kullanım ve belgelerin farkında olması gerekir. Bazı düzenlenmiş ürünlerle birlikte tam bir dokümantasyon gereklidir.
Kurulum, Bakım ve Onarım
Kurulum – Dikkat edilecek noktalar
Konumla ilgili bazı parametrelere uymak, buzdolabının iyi çalışmasına yardımcı olur:
- Güneşten ve herhangi bir ısı kaynağından uzak;
- İyi havalandırılmış ve serin bir alanda; (yağda veya gazda çalışan bir model için havalandırılmamış durumunda alevin sönme riski);
- Havanın dolaşımını sağlamak ve bakımı kolaylaştırmak için ekipmanın etrafında 30 ila 40 cm boşluk bırakın;
- Neme karşı koruma için takozlar üzerine yerleştirin;
- Soğutma gazının iyi dolaşımını sağlamak için yatay olarak yerleştirilmiş (emme modelleri). Çekül çizgisi veya hava kabarcığı seviyesi kullanın.
Bakım / Onarım – Dikkat edilecek noktalar
- Bakım, ekipmanın iyi çalışmasını sağlamak için şarttır, ancak eğitimli, vicdani ve istikrarlı personele sahip olmak bunun en iyi garantisidir.
- Yeterli miktarda yedek parça (cam, fitil vb.) bulunmalıdır. Bakım ve küçük tamirlerde, personel özel olarak eğitilmelidir; Büyük onarımlarda, bir iklimlendirme teknisyeni gerekir.
- Depolama: ekipman tipine ve depolanacak ürünlere bağlı olarak özel kurallar uygulanır.
Bakım ve onarımı kolaylaştırmak için soğuk zincir ekipman yöneticileri ve donörlere aynı tip ekipman ve modelleri tedarik etmeleri önerilir. Ekipmanı çalıştırmak için yedek parçaların, araçların, onarımların ve yakıtın maliyetleri bütçe hazırlığı sırasında göz ardı edilmemelidir. Pasta grafiğin gösterdiği gibi, bu maliyetler, on yıllık bir süre boyunca soğuk zincir ekipmanı satın almak için yapılan ilk maliyetlerden çok daha önemlidir.
Nakliye, Gümrükleme ve Depolama
Gümrük
Aşıların gümrük işlemlerine ilişkin olarak, Gümrük başlığında açıklanan prosedürlerin aynısı geçerlidir, ancak aşı yönetimine ilişkin ek özel şartlar geçerlidir. Gereksinimlerin ülkeden ülkeye değiştiğini unutmayın.
Gümrükleme sürecindeki ilk adım, ithalat işlemlerini almak veya doğrulamak için aşağıdaki kuruluşlarla iletişim kurmaktır:
- Ulusal düzenleyici otoriteler (NRA) veya varış ülkesindeki gümrük müdürü. Temizlenmesi için, aşıların pazarlama iznini ve ulusal düzenleyici otoriteden bir onay sertifikası almış olması gerekir;
- DSÖ ofisi: aşılar, WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından önerilen norm ve standartları karşılamalıdır (ön yeterlilik süreci);
- Yerel Sağlık Bakanlığı (SB): ülkeye özgü gerekliliklere bağlı olarak, SB, gönderimi onaylayan bir mektup verebilir.
Referans olarak genel adımlar şunlardır:
- Aşı sevkiyat belgelerinin (alındıkları anda), Gümrük Makamına, atanan C&F temsilcisine geçici olarak izin verilmesi talebinde bulunması;
- C&F acentesi sevkiyat belgelerini derhal devlet kurallarına ve yönetmeliklerine göre işler ve aşıların varış, nakliye, kontrol ve güvenli depolanmasını koordine etmek için gümrük ve hava yollarıyla iletişim kurar;
- Gönderilerin uçuş varışları hakkında doğru ve güncel bilgi almak için ilgili hava yollarıyla önceden sürekli olarak temas halinde olmak;
- uçuş geldiğinde, aşı sevkiyatını serbest bırakmak ve teslim etmek ve aşıları soğuk hava depolarına güvenli bir şekilde taşımak için acil önlemler alınır;
- C&F temsilcisi, sevkiyatı hava limanından çıkarmadan önce aşıların iyi durumda olduğunu tespit etmek ve teyit etmek için soğuk zincir monitörlerini ve diğer mekanizmaları (gerekirse) kontrol eder;
- Aşıların temizleme sırasındaki durumuna bakılmaksızın, C&F temsilcisi aşıları temizler ve düzenli prosedürlere göre sunar;
- C&F temsilcisi, ilgili memurları / görevlileri zamanında bilgilendirir ve gerekli personelin aşıları almaya / depolamaya hazır olmasını sağlar;
- Soğuk odayı açmak ve herhangi bir zamanda (hafta sonları ve tatil günleri de dahil olmak üzere 24 saat / gün) mağaza / soğuk oda personeli ile irtibat kurmak / temas kurmak için bir sistem olmalıdır;
- Acil durumlarda veya plansız sevkiyatlarda, soğuk odaya erişilemez ise, C&F temsilcisinin hava limanının soğuk odasında veya alternatif bir yerde güvenli ve uygun aşı depolaması yapması ve depolama için uygun sıcaklığı sağlaması beklenir;
- Hiçbir koşul altında herhangi bir aşı gözetimsiz bırakılamaz veya açık bir alanda soğuk odanın dışında bırakılamaz;
- Bildirilmemiş gönderiler, tüm diğer gönderiler gibi zamanında silinir;
- Aşıların etkili bir şekilde taşınması ve teslimatı için her zaman soğutulmuş / yalıtımlı bir araç ve güvenilir bir taşıma sistemi sağlanmalıdır;
- Acil durumlarda, charter uçuşların kullanımı çok yaygındır. Sivil Havacılık Bakanlığı’ndan iniş, uçuş ve özel itiraz belgelerinin alınması dahil olmak üzere özel uçuşların aşı taşınmasına uygun hale getirilmesi için ayrı kurallar, düzenlemeler, sistemler ve prosedürler vardır.
Nakliye
Şunları kapsar:
- Soğuk Kutu – Aşı Taşıyıcı
- İzotermal Paketleme
- Kontrol Malzemeleri
- İzleme Araçları
Aşı gönderileri için tüm gönderi belgeleri, gönderinin varışından önce gönderilmelidir. Gün sayısı, hedef ülke kurallarına göre belirlenir. Bu gereksinim, varışta sıcak veya soğuğa duyarlı ürünlerin hızlı bir şekilde temizlenmesini sağlamak için aşıların temizlenmesi için gümrük öncesi formalitelerin kolaylaştırılması için belirlenmiştir. Bazı ülkelerde, acil durumlarda belge işlemeyi bekleyen istisnai bir erken sürüm prosedürü vardır.
Gönderilere eşlik eden belgeler
Aşağıdaki orijinal belgeler sevk edildiğinde gönderiye eşlik etmeli ve bunların bir kopyası “bir” numaralı kutuya da yerleştirilmelidir:
- Hava yolu faturası;
- Tedarikçinin faturası;
- Paket listesi;
- Temin edilen her bir aşı partisi için, üretim ülkesinin ulusal düzenleyici otoritesi tarafından verilen arsa salma sertifikası;
- Bireysel sözleşmede belirtilen diğer belgeler, sertifikalar veya talimatlar.
Belgeleri içeren nakliye kartonu “Aşı nakliye belgelerini içerir” sözcükleriyle açıkça etiketlenmelidir.
Aşıların hassas yapısı nedeniyle, gönderiler titizlikle ve özel bir özenle gerçekleştirilir. Aşılar çoğunlukla hava yoluyla taşınır.
Hava yolu faturasında aşağıdaki bilgiler belirtilecektir:
- Alıcının adı, adresi ve telefon numarası;
- Satın alma siparişi referansı;
- Alıcının talep referansı;
- Aşı türü ve miktarı;
- Talimatları: “Varışta telefon alıcısı (telefon numarasını tekrarlayın)”;
- Kullanım bilgileri: “İlaçlar – Aşı – İnsan kullanımı için – Yüksek derecede bozulabilir – Gecikmemeli.”
Oral çocuk felci aşısı (OPV) dışındaki tüm aşılar için, AWB’de aşağıdaki talimatlar belirtilmelidir:
“Sevkiyat süresince, bekleyen nakliye ve alıcı tarafından alınmadan önce aşı + 2°C ila + 8°C (yani, + 35°F ila +50°F) sıcaklıkta depolanmalıdır”.
OPV için, aşağıdaki talimat AWB’de belirtilmelidir:
“Sevkiyat süresince, yeniden gönderimi beklemede ve alıcı tarafından alınmadan önce, aşı -15°C ile -25°C arasında (yani, +5°F ila -13°F) depolanmalıdır.”
Hava yollarının web üzerinden çevrim içi takibi, programdaki herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmek için her aşı gönderisinin gelmesinden önce kontrol edilir. Hava yolları ve gümrük ve nakliye acenteleriyle sürekli temas sağlanır.
Depolama
Varıştan sonra aşılar temizlenir ve hemen uçaktan boşaltılır ve soğuk hava deposuna daha hızlı bir nakliye için doğrudan kamyonlara yüklenir. Aşıların soğuk depoda teslimi, soğuk zincirin uygun şekilde korunmasını sağlamak için sıkı bir şekilde izlenir. Bazı ülkelerde aşılar için özel gereksinimler vardır. Bu nedenle standart bir temizleme işlemi yoktur, ancak genellikle aşağıdakiler geçerli olacaktır.
Aşı yönetimi
Aşılar taşınırken doğru sıcaklıkta tutulmalıdır.
- Geldikleri anda hava alanından toplanmalıdır;
- Hava alanından bir başka yere, doğru sıcaklıkta taşınmalıdır;
- il, ilçe, bucak veya köy sağlık merkezlerindeki noktalarda doğru sıcaklıkta depolanmalıdır;
- Ulaşım bölgelerine doğru sıcaklıkta ulaştırılmalıdır;
- Aşılama seansları veya turları sırasında soğuk tutulmalıdır.
Aşağıdaki şekil, uygun bir soğuk zincir sağlamak için zincir boyunca tüm adımlar dahil, üreticiden son kullanıcıya (aşılanacak çocuk) soğuk zinciri göstermektedir.
Dağıtım
Lojistik bakış açısına göre, aynı dağıtım prensipleri genel lojistik dağıtımında olduğu gibi uygulanır. Bu ilkeler, bu konuda tartışıldığı gibi özel taşıyıcıların ve konteynerlerin kullanımı dışında, dağıtım başlığı altında ele alınmaktadır. Soğuk zincirin dağılımı, acil durumlar için mevcut sınırlı ulaşım olanaklarından en üst düzeye çıkarmak için organizasyonel dağıtım planına dahil edilmelidir.
Soğuk zincirde lojistik uzmanı aşının gelişine ve sıcaklık kontrolüne özellikle dikkat etmelidir.
Aşı Varış
Bir üreticiden gelen her uluslararası aşı nakliyesi, boş bir aşı varış raporu formu içermelidir. Sevkıyat geldiğinde, aşı girişlerini ve depolamayı izlemekten sorumlu kişi formu doldurur ve tedarik eden kurumun yerel ofisine bir kopyasını verir. Rapor, gönderinin durumunu ve alınan miktarları belgeler ve gerekli diğer tüm belgelerin bulunduğunu onaylar. Sorun ortaya çıkarsa, VAR düzeltici faaliyet başlatmak veya talepte bulunmak için temel olabilir.
Aşı Varış Raporu Lojistik Fonksiyonu aşağıdakilerden kaçınmalıdır: (WHO / UNICEF)
- Aşıların soğuk oda bulunmayan hava alanları yoluyla sevkiyatı;
- Yanlış tarafa sevkiyat;
- Yanlış şişe boyutlarının nakliyesi;
- Yanlış miktarda aşı ve seyrelticinin nakliyesi;
- Yakında sona erecek olan aşıların nakliyesi;
- Aşıların hafta sonları veya tatil günlerinde gelmesi;
- Aşıların nakliyesi:
- Ön bildirim
- Yeterli buz paketi
- Soğuk zincir monitörler
- Gümrük işlemleri için gerekli belgeler (Bağışıklama Temel Şartlarından Alınan – Pratik Alan Rehberi, USAID, 2003)
Bir ülke içindeki tedarik organizasyonu, genel soğuk zincir sisteminin ayrılmaz bir parçasıdır ve uygun şekilde planlanmalı ve yürütülmelidir. İki tür tedarik prosedürü vardır:
- Alt düzey kurumlar tarafından toplanacak aşılar ve diğer malzemeler;
- Alt düzey kurumlara teslim edilecek malzemeler.
Sıcaklık Kontrolü
Bazı aşılar sıcağa karşı çok dayanıklıdır ve üreticiden yalıtımsız olarak gönderilir. Bununla birlikte, + 48 ° C’nin üzerindeki sıcaklıklardan zarar görürler. Bu nedenle, nakliye sırasında sıcaklıkları izlemek için özel bir cihaz kullanılır. Her bir asgari doz gönderiminde bir gösterge bulunur. Nakliye göstergesi, soğuk zincirin dışında saklanması gerekiyorsa aşılarla birlikte saklanmalıdır.
Soğuk iklimlerde, aşılar nakliye sırasında donmaya karşı korunmalıdır. Bu nedenle, prosedürlere göre bir soğuk zincirli monitör ve Freeze Watch TM ile paketlenmelidirler. Aşıların zarar görmemesi için personel sıcaklıkların nasıl izlendiğini bilmeli ve sıcaklık okumalarının (indeksler) nasıl yorumlandığını anlamalıdır.
Örnek: Tablo: Önerilen sıcaklık aralıkları
Aşılar | Soğuk zincirin aşamaları | Maksimum sıcaklıklar | Minimum sıcaklıklar |
---|---|---|---|
DT, TT | Taşıma | +40°C | +2°C |
DT, TT | Depolama | +8°C | +2°C |
Hepatit B, DTP | Her şey | +8°C | +2°C |
OPV, BCG, kızamık, sarı humma | Her şey | +8°C | -20°C |
Seyreltici | Taşıma | Ortam | +2°C |
Seyreltici | Depolama | Ortam | +2°C |
Seyreltici | Kullanım noktası | +8°C | +2°C |
Maksimum gücü korumak için bir aşının güvenli sıcaklık aralığında tutulması gerekir.
Kalite Kontrol Araçları:
- Aşı Geliş Raporu (WHO / UNICEF)
- Uygun Soğuk Zincir Taşımacılığı (UNICEF) nasıl seçilir
- Uygun bir enerji kaynağı seçmek (WHO)
- Gerekli soğuk zincir kapasitesinin tahmini (WHO)
- Soğuk Zincir Görevlileri ve Denetçilerin Görevleri (WHO)
- Buzdolabı Sıcaklığı İzleme Tablosu (WHO)
Sonuç
Eğitimli ve deneyimli lojistikçiler, soğuk zincirin etkin yönetimi için kritik öneme sahiptir. Ürünün bozulabilir doğası nedeniyle, risk maruziyetini en aza indirmek, israftan kaçınmak ve bu nedenle maliyet etkin olmak ve hedef popülasyonu uygun şekilde aşılama amacına ulaşmak için soğuk zincir hakkında iyi bilgi, yakın izleme, zamanında hareket ve uygun depolama şiddetle tavsiye edilir.
Referans
- EPI Yöneticileri için Orta Düzey Yönetim Kursu, Modül 8: “Soğuk Zincir Yönetimi”, Dünya Sağlık Örgütü, 2004.
- Medecins Sans Sınırları – CEFORLOG
- “Lojistik ve Dağıtım Yönetimi El Kitabı”, A. Rushton vd., 1998, Kogan Page Limited, Londra.- Link
- “Bağışıklama Temelleri – Pratik Bir Saha Rehberi”, USAID, 2003.